F07-10
Vbk toppsign 1170x300 0926

Vallentuna Basket växer snabbt

Publicerad 2022-02-18 22:03
F0710 artikel
Sedan starten 2016 har antalet aktiva i Vallentuna BBK ökat från två årskullar till över 200 spelare och allt talar för att intresset byggs på.

Av Jonny Andersson

Länk till Artikeln i Vallentuna Nya

Svenska Basketförbundet talade för ett antal år sedan om vita fläckar på basketkartan. Vallentuna kommun var jungfrulig mark och det blev en uppgift för Täby Basket att ta tag i. Täbys kansli hjälper i dag till med en del administrativt, i huvudsak står dock Vallentuna BBK på egna ben i dag.

Ludvig Olsson nämns som eldsjäl och är nöjd och stolt över utvecklingen.

– Innan pandemin hade vi runt 100 spelare, nu har vi över 200. Det är en fantastiskt rolig resa att uppleva. Ledarna gör ett jättejobb, säger Ludvig Olsson som tränar ett lag, hjälper till i andra och är ordförande i styrelsen.
Allra första kullen var flickor och pojkar födda 2007. Manne Börjel är inne på tredje säsongen som tränare för äldsta flicklaget. 17 flickor ingår och ålderspannet är i dag flickor födda 2007-2010. Samtliga flickor från ursprungliga 07-kullen har dock slutat och i seriespel lirar VBBK-laget i en F09-serie.
– Vi spelade på B-nivå tidigare och förlorade stort i flera matcher. Nu är vi på C-nivå och ligger trea bland sju lag. Nivån passar bra, för oss är det viktigt att alla spelar lika mycket, säger Manne Börjel.

Liksom Ludvig Olsson är Manne Börjel glad över att basket fått fäste i Vallentuna. Han levde med sporten i 30 år och gillar att vara tillbaka.
– Visst är det en utmaning att börja från noll, samtidigt vet vi att basket är lättillgängligt i många länder, kulturer. Jag är säker på att vi kommer att se en fortsatt tillväxt av nya lag och fler spelare, säger Ludvig Olsson.


Även seniorlag
Viss garant för utvecklingen är att VBBK även byggts på från andra änden. Klubben har herrlag i division 3 och division 5. Och ett damlag som dock inte klivit in i seriespel. Än.
– Kanske nästa säsong, säger Ludvig Olsson.

Nystartade klubbar kan få problem att komma åt hall- och plantider. Olsson är dock nöjd med fritidsförvaltningens engagemang. Han menar att personalen varit lyhörd, men anar att VBBK på sikt behöver fler tider.

Mixedlag har blivit flicklag
Kvällens träning för F07-10 är fartfylld. Tolv av 17 flickor är på plats och när de tillsammans bland annat ska göra 100 lyckade lay up, triggas deras fokus av att Manne Börjel räknar högt och tydligt och en fotograf går längs sidlinjerna.
– Det är roligt att vi börjar bli en stor klubb, jag tycker om gemenskapen i klubben, säger Elvira Olsson, född 2008 och med sedan starten 2016.Med nästan från början var jämnåriga Greta Englund. Till en början var det i en grupp mixad av pojkar och flickor.

– Mest killar, så det är roligt att vi nu har ett rent flicklag.

Att hon tränar och spelar med två år yngre flickor spelar ingen roll, enligt Greta. Hon menar att man utvecklas tillsammans.
– Det är bara roligt att vi är i olika åldrar, säger hon.

En av de yngsta är Matilda Landin, född 2010. Uppspelt kastar hon sig ner på "intervjubänken". Hon tillstår att det var nervöst i början, men ser i dag flera fördelar med att spela med och mot äldre flickor.

– Och vi alla har blivit sjukt mycket bättre på kort tid. Jag ville börja med en sport och är glad att jag valde basket. Basket passar mig och det är kul att vara med i en klubb som växer och blir bättre, säger Matilda Landin.

Jonny Andersson, jonny@vallentunanya.se
Md vbk widgets 450x450 spela
Md image0

Våra sponsorer

Här var det tomt...

Vill du bli en av våra sponsorer och sätta din logga här eller sponsra nya matchkläder till något av lagen och få din logga där, ta kontakt!

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub