Eagles
Vbk toppsign 1170x300 0926

Lundgrens örnar viktiga för Vallentuna Basket

Publicerad 2022-08-25 16:55
Bild 1
MÅLINRIKTAD. Henrik Lundgren startade Vallentuna Eagles för ett år sedan. Målet denna andra sösong är att radera stämpeln som Sämst i Stockholm. Foto: Tomasz Piwinski
Med en debutsäsong i ryggen ska Vallentuna Eagles i vinter göra sig av med ”Sämst i Stockholm”-stämpeln och Henrik Lundgren, lagets grundare, talar om en topplacering i division H5-6.

Av: Jonny Andersson

Länk till artikel i Vallentuna Nya

Strax innan 21:00 störtar ett dussin herrar i skiftande tempo in i Hagaskolans idrottsthall. Vissa har längd för att likna basketspelare, andra inte. Basketgubbar är de hur som helst, om än inte framstående. Ännu.

– Vi förlorade flera väldigt jämna matcher, med bättre marginaler och lite tur hade vi vunnit många av dessa, säger Henrik Lundgren under summeringen av lagets allra första säsong i seriespel.

Två vinster på 18 matcher blev facit och med fyra poäng slutade Eagles sist. I motsvarande serie på Storstockholms södersida tog jumbon 8 poäng.

– Ja. Södra serien är jämnare, och sämre. Men vi var väl sämst, säger Henrik Lundgren motvilligt och vill helst kringgå faktum.
– Det var jäkligt skönt att inte förlora alla matcher, tillägger han.

Att gnugga in fjolårets placering saknar värde. Det var spelarnas första år tillsammans och Vallentuna Eagles vann ett derby mot Täby Inter och spöade Kungsholmen i ett läge då Kungsholmen toppade tabellen.

KORGKOLL. Mahrem Cinay (grönt linne) bor i Solna och hittade sina basketvänner i Vallentuna Eagles. Foto: Tomasz Piwinski

Många från Vallentuna

Vallentuna Eagles historia börjar på fotbollsplan med Vallentunas veteranlag. Henrik Lundgren var med till en knävridning tvingade honom till rehab. När han började igen kände han att knät inte höll.

– Jag hade tidigare kört veteranbasket i Täby och testade om det var bättre för knät.

Henrik kom igång, men trivdes inte i Täbygruppen och tog förra året i stället kontakt med Vallentuna Basket för att höra om klubben ville ha ett herrlag. När han fick okej, började han söka folk.

– Jag gick ut med förfrågan på "Nytt i Vallentuna". Först blev vi 15 och ganska snart 18, sedan lade jag ut i olika Facebookgrupper som "Basket Stockholm" och "Korpen Basket Stockholm".

I Vallentuna finns det ingen baskettradition. När Henrik Lundgren scrollat igenom namnlistan kan han dock notera att 14 av Eagles 22 gubbar bor i Vallentuna. Samt att ett par engagerar sig i styrelsen och som ungdomsledare.

– I kommunskölden ingår en örn, därför ville jag att vi ska heta Vallentuna Eagles, säger Lundgren.

Optimism
I fjol tog Eagles i vissa matcher in killar från Vallentuna Baskets U15-lag och Henrik hoppas att det samarbetet fortlöper för emellanåt är det trassligt för +30-gubbar att skapa tid för basketspelande. Eagles har bara några enstaka som är yngre än 30 år, Henrik är 42.

När Erik Hall inte spelar och tränar med Eagles tränar han Vallentuna Baskets F11-lag. Foto: Tomasz Piwinski


Frustande till vattenflaskan kommer Erik Hall, 41. Det är han som tränar klubbens F11-lag. Han är från Rosengård, jämnårig med Zlatan, men med annan idrottsbakgrund. Erik Hall valde basket och den tog honom till college i USA.

– Tyvärr är det många kilo sedan, tillstår han och fortsätter:
– Hela klubben vinner på att det finns ett herrlag, vi har stöd, respons och ger i bland tonåringar chans att spela seniorbasket. Och vi kommer att vara bätttre förebilder den här säsongen.

Än mer optimistisk är Mahrem Cinay. Via vänner fick Mahrem kontakt med Vallentunalaget och han trivs.

– Jag är 45 år och i Sverige kan jag börja spela igen trots min ålder, i Turkiet hade det varit omöjligt. Vi blir kanske inte champions, men vi ska bli jättebra, säger Mahrem Cinay.

Jonny Andersson
Md vbk widgets 450x450 spela
Md image0

Våra sponsorer

Här var det tomt...

Vill du bli en av våra sponsorer och sätta din logga här eller sponsra nya matchkläder till något av lagen och få din logga där, ta kontakt!

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub